Гаражаоничице - ствараонице за родитеље и децу најмлађег узраста

Раздобље раног детињства је најбогатије креативним потенцијалима, зато га уз помоћ васпитања треба искористити на сваки начин који се може замислити. Губитак тог времена је ненадокнадив. Прве године живота не само да не смемо занемарити, напротив морамо их неговати са највећом пажњом.


     Вођени речима племените Марије Монтесори, упустили смо се у креирање програма Дедине гараже за најмање ствараоце. Посматрали, испитивали, уочавали њихов спектар интересовања и понашања, и дошли до сазнања, да деци треба омогућити подстицајан амбијент у коме ће самостално осетити жељу за креацијом. 
        Игра као вредност, којом се орјентишемо у Дединој гаражи, биће позив,
материјали ће их увести у авантуру истраживања а родитељи пружити помоћ да дођу до циља. 
     Када од елемената састави целину и заједничким трудом направи спој којим се може играти, дете ће доживети осећај прaктичне самосталности и осетити истинско задовољство. 
 Играчка направљена на овај начин, из љубави и родитељске посвећености, у заједничкој игри, пружа детету најбитнији осећај повезаности, а играње са овако створеном играчком увек ослобађа позитивне емоције код деце. Притом, када дете учествује у процесу настајања играчке, оно учи да чека, да се нада, да се радује. Научиће да буде захвално за време и напор који сте му посветили. Желеће да прави, да креира, да учи. Поред тога, карактер детета које се служи рукама биће чвршћи.
   Правећи играчке за нашу децу, учимо их да је све могуће, учимо их да оно чега нема није немогуће, може да се измисли, креира, направи.
Учимо их да је све могуће, довољно је желети. 
 

Нема коментара: